Mjölkproduktions utveckling i EU mellan åren 2015 och 2016

mjolkprodI veckan bloggade jag om att mjölkproduktionen i Sverige var mindre år 2016 än år 2015. Idag gick jag in och kollade Eurostats hemsida och jag såg då att trots att årsstatistik för år 2016 inte är publicerad ännu så finns månadsstatistik för samtliga 12 månader.

Mjölkproduktionen har ökat mest på Irland 

Statistiken visar att mjölkproduktionen procentuellt sett har ökat mest på Cypern, följt av Tjeckien, Luxemburg, Nederländerna, Bulgarien och Irland. Mjölkproduktionen har minskat mest i Slovakien, Kroatien, Portugal och Storbritannien.

Volymökningen högst i Nederländerna

Det är ju stor skillnad på hur mycket mjölk som produceras på Cypern och i Tjeckien så om jag istället jämför volymen mjölk så har volymen producerad mjölk ökat mest mellan åren 2015 och 2016 i Nederländerna (993 tusen ton) följt av Tjeckien (293 tusen ton) och Irland (287 tusen ton). Volymen mjölk har minskat mest i Storbritannien (649 tusen ton) följt av Frankrike (635 tusen ton) och Belgien (109 tusen ton)

I EU-28 ökade mjölkproduktionen mellan åren 2015 och 2016 med 1 172 tusen ton till 152 892 tusen ton. Det är en ökning med 1 %.

Utvecklingen månad för månad i EU-28 och några medlemsländer

I EU-28 visar diagrammet att mjölkproduktionen var högre år 2016 än 2015 de första månaderna. Därefter är volymerna lika stor fram till oktober. Under oktober, november och december är mjölkproduktionen lägre år 2016 jämfört med år 2015.  Det är värt att notera att mjölkkvotsystemet upphörde i mars år 2015. Från och med april 2015 har alltså mjölkbönderna i EU kunnat öka sin produktion av mjölk utan att riskera att behöva betala om de överskred sin kvot.

I Finland finns ingen förändring mellan åren. I Danmark däremot är produktionen precis som i EU-28 högre år 2016 jämfört med år 2017 de första månaderna under år 2016 för att från och med juli bli lägre.

Observera att skalorna inte börjar vid 0 och dessutom skiljer sig åt mellan de olika diagrammen.

//Ann-Marie Karlsson

eu

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt, Internationellt och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s