1 av 4 jordbruksföretag i EU leds av en kvinna

För år 2013 finns uppgifter i Eurostats databas om driftsledare vid jordbruksföretag och om driftsledarna är män eller kvinnor. För företag som intebonde man kvinna är juridiska personer är företagaren och driftsledaren oftast samma person. För juridiska personer är driftsledaren den person är ansvarig för den dagliga driften av företagen. Det bör noteras att EU:s definition endast tillåter en driftsledare i företaget.

Statistiken visar att i 27,5 % av företagen är driftsledaren en kvinna. Ungefär 1 av 4 företag leds alltså av en kvinna. De baltiska staterna Estland, Lettland och Litauen ligger i täten bland de länder som har störst andel driftsledare som är kvinnor. I t.ex. Rumänien, Polen och Grekland som har en hög andel kvinnor som är driftsledare är företagen små samtidigt som de är relativt många.

Andel kvinnor som är driftsledare i norden

En jämförelse mellan de nordiska länderna visar att i Sverige är andelen kvinnor som är driftsledare 15 %. Motsvarande andel i de övriga nordiska länderna är Norge 14 %, Danmark 8 % och Finland 10 %. Andelen i samtliga de nordiska länderna är alltså mindre än i EU som helhet.

Andel kvinnor i olika åldersgrupper

Jag jämförde också andelen i tre åldersgrupper med den totala andelen. En sådan jämförelse visar att i Sverige, Danmark, Norge, Nederländerna, Bulgarien, Tyskland och Tjeckien är andelen kvinnor som är driftsledare högre i de lägre åldersgrupp upp till 44 år än för riket totalt.  Andelen jordbruk som leds av kvinnor kan alltså förväntas öka.

Andelen kvinnor som är driftsledare är högre i åldersgruppen över 65 år än den totala andelen i flertalet av länderna inom EU.

bonde man kvinnabidl.jpg

Företag som leds av kvinnor brukar hälften så mycket mark

De företag som har en kvinna som driftsledare är mindre än företag med en man som driftsledare. I hela EU är den genomsnittliga storleken på företaget 8 hektar jordbruksmark för de som leds av en kvinna och 20 hektar för de som leds av en man. De företag som leds av kvinnor är alltså i genomsnitt mindre än hälften så stora som de som leds av en man. I Sverige är arealen jordbruksmark 49 hektar för företag som leds av en man och 22 hektar för de företag som leds av en kvinna.

//Ann-Marie Karlsson

bonde man kvinnabidl2

 

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s