10 i topp kommuner med mest åkermark per företag

Vi har idag publicerat vårt första statistiska meddelande med officiell statistik som bygger på slutliga uppgifter från den stora enkät vi förra året skickade ut till alla företag i Sverige.

Meddelandet handlar om hur 10 i toppåker- och betesmarken används. Det innehåller också uppgifter om antalet företag som har åkermark i jämförelse med de som inte har det. Statistiken redovisas på kommunnivå. Det innebär att det är möjligt att göra en 10 i topp lista över de kommuner där arealen åkermark per företag är störst. 

I tre kommuner brukar företagen i snitt mer än 100 hektar åkermark. Det är i Salem och Upplands-Bro i Stockholms län och i Vadstena i Östergötlands län. Totalt finns det 28 kommuner i Sverige där företagen i genomsnitt brukar mer än 65 hektar åkermark, 9 av dessa kommuner ligger i Skåne län.

I kommunerna Ludvika, Kiruna och Bollebygd minst areal åkermark per företag. Arealen i dessa kommuner är mellan 7-9 hektar per företag. Jag har inte tagit med kommuner med färre än 5 företag.

En bild av hela Sverige ges i kartan nedan. I genomsnitt brukar ett jordbruksföretag i Sverige 43 hektar åkermark. Företagen i Gotlands län brukar flest hektar i genomsnitt (64 hektar) medan företagen i Kronobergs län har minst hektar i genomsnitt. (21 hektar)

//Ann-Marie Karlsson

Arealer2016-1

 

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Arealer och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s