Purjolök och strukturrationalisering

Idag släppte vi statistik över 2016 års produktion av några av de vanligaste trädgårdsgrödorna, en publikation med den informativa, men föga poetiska titeln ”Skörd av trädgårdsväxter 2016”. I många fall innehåller den här typen av årligt återkommande statistik inte några särskilt uppseendeväckande nyheter, men årets resultat innehåller åtminstone en tänkvärd förändring: produktionen av purjolök föll med hela 40 procent mellan 2015 och 2016, från 4 900 till 2 900 ton. Men det är kanske inte främst den minskade produktionen som får en att bli lite eftertänksam, utan orsaken.

Totalt sett ägnar sig omkring 75 företag åt odling av purjolök i Sverige, men nära tre fjärdedelar av all purjolök produceras av en handfull av dessa företag. Under 2016 valde ett fåtal av dessa stora producenter av olika orsaker att inte odla purjolök, vilket resulterade i den ganska dramatiskt minskade produktionen.

Det betyder givetvis inte att den svenska purjolöksodlingen nu för all framtid kommer att vara lägre än den var innan 2016, men visar ändå på en negativ effekt av den strukturrationalisering som pågått under ganska lång tid i den svenska trädgårdsodlingen. Den leder i vissa fall till ett instabilt och ryckigt system, där enstaka företags beslut eller öden kan leda till stora förändringar i produktion från år till år. Det kan i sin tur vara negativt både för den svenska trädgårdsbranschen om uppköpare inte kan lita på att få leveranser från svenska producenter, och för konsumenter om efterfrågan på svenskodlade produkter helt plötsligt överskrider produktionen. Det är ju så lätt att vänja sig vid att köpa något annat…

// Jörgen Persson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Trädgård. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Purjolök och strukturrationalisering

  1. Thord Karlsson skriver:

    Intressant perspektiv. Från 2016 fick man inte använda ogräsmedlet Stomp i Sverige, och jag tror att det inte fanns något bra ersättningsmedel. Så ryckigheten produktionen säger kanske också en del om hur beroende man är av myndigheters beslut.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s