Antalet tackor och baggar har minskat mellan åren 2013 och 2016

fårÅren 2013 och 2016 har vi frågat samtliga jordbrukare om de har får. År 2014 och år 2015 gjorde vi en urvalsundersökning. Det innebär att för länen är medelfelen, även om de är små, ändå så höga att det är svårt att säga att det är ”statistiskt säkerställt” att antalet får ökat eller minskat mellan två år. Jag väljer därför att jämföra åren 2013 och 2016. Statistiken visar att antalet tackor och baggar i juni minskat från 285 500 i juni 2013 fårtill 281 300 i juni 2016.

År 2016 fanns det flest tackor och baggar i Västra Götalands län följt av Gotlands län och Skåne län. Antalet tackar och baggar var lägst i Norrbottens län följt av Västernorrlands län och Västerbottens län.  I Norrbottens län har antalet tackar och baggar minskat med 26 % mellan åren 2013 och 20146 Län där antalet tackor och baggar ökat är Hallands län (8 %), Skåne län (6 %) och Kronobergs län (5 %).

får.jpg

Antalet företag minskar i norra Sverige

År 2016 fanns det flest företag med tackor och baggar i Västra Götalands län, följt av Skåne län och Östergötlands län. Antalet företag med tackor och baggar var lägst i Norrbottens län följt av Västmanlands län och Jämtlands län. Antalet företag med tackor och baggar minskar alltså i norra Sverige. Minskningen var störst i Norrbottens län där antalet företag minskat med 18 %. Antalet företag med tackor och baggar har ökat mest i Kalmar län (5 %).

fåra

Flest tackor och baggar per företag på Gotland

Fårföretagen är störst på Gotland. På Gotland är det genomsnittliga antalet tackor och baggar per företag 91 stycken, Två kommer Södermanland med 37 tackor och baggar per företag.

//Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Husdjur och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s