Produktionen av ägg har ökat med 34 % mellan åren 1995 och 2016

äggbildDe senaste åren har den svenska produktionen av ägg motsvarat drygt 90 % av den svenska konsumtionen. I diagrammet nedan visas totalkonsumtion och produktion av ägg från år 1995 och framåt. Fram till år 1999 motsvarandes totalkonsumtionen av produktionen men därefter har totalkonsumtionen varit något högre än produktionen. Officiell statistik över produktion och konsumtion av ägg finns i Jordbruksverkets statistiskdatabas under avsnitten animalieproduktion och konsumtion.

Alla ägg säljs inte via partihandeln, en del ägg säljs också direkt till konsument t.ex. på torgmarknader och i gårdsbutiker. I diagrammet finns därför både siffror över hur många ton ägg som vägs in i partihandeln och en uppskattning av den totala produktionen där de ägg som säljs på andra sätt också är med.

Produktionen av ägg har ökat de senaste 20 åren.

År 1995 var den totala produktionen av ägg 104 tusen ton. År 2016 var motsvarande siffra 140 tusen ton. Det innebär att produktionen ökat med 34 %. Under samma tid har den andel som vägs in i partihandeln ökat. Sammanfattningsvis har den svenska produktionen i stort har hängt med den ökade svenska konsumtionen.

Om någon är nyfiken på hur priserna på ägg har utvecklats för konsumenter och producenter så finns statistik från år 1956  här.

//Ann-Marie Karlsson

ägg

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Animalieproduktion och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s