Produktion av får- och lammkött har ökat fyra gånger medan konsumtionen har ökat nio gånger sedan 1960-talet

Det ser knappt så ut i diagrammet nedan, men produktionen av får- och lammkött har ökat rejält i Sverige sedan 1960-talet. År 1960 producerades totalt 1 260 ton får- och lammkött, år 2016 var siffran 5 040 ton. Det innebär att produktionen är fyra gånger så stor som på 1960-talet.

Fram till 1990-talet med avregleringen av jordbrukspolitiken och före EU-inträdet följde konsumtionen produktionen, därefter har konsumtionen ökat. Konsumtionen har ökat från 1 900 ton år 1960 till 17 300 ton år 2015. Det innebär att konsumtionen är nio gånger så stor nu som på 1960-talet.  Merparten av det lammkött vi äter är alltså importerat. Det mesta köttet vi importerar kommer från Irland och Nya Zeeland. Siffrorna finns att hämta i vår statistikdatabas och på våra statistiksidor.

//Ann-Marie Karlsson

lamm

 

 

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Animalieproduktion, Konsumtion och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s