Mjölkproduktion i Estland, Lettland och Litauen

För någon vecka sedan bloggade jag om mjölkföretagen i norden. Nu tycker jag därför korföretagdet är tid att ta sig över Östersjön och studera mjölkföretagen i de baltiska staterna.

Såväl antalet mjölkkor som antalet företag med kor är störst i Litauen medan Estland är det land som har minst antal kor och minst antal företag. Besättningsstorleken är dock störst i Estland med 38 kor per företag medan Litauen och Lettland har 5-7 kor per företag. Strukturen inom mjölkproduktionen skiljer sig alltså åt mellan de baltiska staterna.

Störst andel av mjölkkorna i besättningar större än 100 kor i Estland

I Estland fanns år 2013 ungefär 80 % av mjölkkorna på gårdar med minst 100 kor. Det var mer än i Sverige där motsvarande andel var litet mer än 50 %. Diagrammen nedan visar också att i Litauen fanns en tredjedel, en av tre kor, på gårdar med färre än 10 kor. I Litauen var andelen lägre och ungefär en fjärdedel av korna fanns på företag med mindre än 10 kor.

I den nedre raden av diagram visas antalet mjölkföretag efter hur många mjölkkor de hade år 2013. En intressant skillnad mellan Estland och Sverige visar sig då. Trots att Estland har flest kor i gruppen med minst 100 kor så finns det många små företag i Estland. Mer än hälften av företagen har 1-2 mjölkkor. Det är en grupp där antalet företag i Sverige är 0.

mjölkkor

I diagrammet nedan är det möjligt att närmare studera antalet mjölkkor och antalet företag. Diagrammet tydliggör en skillnad mellan Lettland och Litauen. I Lettland fanns det ungefär lika många mjölkkor i de flesta grupperna men det finns flest mjölkkor i besättningar med minst 100 kor. I Litauen fanns det istället flest mjölkkor i besättningsstorleken 3-9 kor.

Siffrorna är hämtade från Eurostats databas.

//Ann-Marie Karlsson

mjölkkor1

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s