8 % av jordbruksföretagen är juridiska personer

Idag har vi publicerat officiell statistik om jordbruksföretag och företagare. Den visar att 8 % av jordbruksföretagen i Sverige drivs av juridiska personer medan 92 % drivs av fysiska personer (enskild firma).  Den driftsinriktning där det är vanligast att företaget drivs av en juridisk person är trädgårdsodling där 40 % av företagen är juridiska personer. Småbruk det vill säga företag som kräver mindre än 400 timmar i arbetstid är som man kan förvänta den driftsinriktning där antalet juridiska personer är lägst.

juridisk person.jpg

83 % män och 17 % kvinnor

juridisk personaFör enskilda firmor  alltså fysiska personer drevs 17 % av företagen av en kvinna som företagare och 83 % av en man som företagare. Som en jämförelse kan nämnas att av de företag som var enskild  firma för 20 år sedan, år 1996, hade 90 % en man som företagare och 10 % hade en kvinna som företagare.

År 2016 var det mera vanligt att en kvinna var företagare i driftsinriktningarna övrig husdjurskötsel, och småbruk. Driftsinriktningen övrig husdjurskötsel domineras av företag med får.

Det var vanligast att en man är företagare i driftsinriktningen Mjölkkor.

//Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Företag och företagare. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s