Hushållen lägger mer pengar på mat samtidigt som matens andel av den totala konsumtionen minskar

I Nationalräkenskaperna i SCB:s databas kan man se värdet av hushållens konsumtion fördelat på olika varor. Jag har studerat perioden 1976-2016 och räknat om siffrorna till 2016 års prisnivå med hjälp av konsumentprisindex, dvs. inflationen.

  • Det innebär att man kan se att hushållen i 2016 års prisnivå har ökat sina utlägg för mat från 160 till 240 miljarder kronor.
  • Mellan åren 1976 och 2014 har hushållen ökat sina utlägg för restaurangbesök från 33 till 95 miljarder kronor.
  • Sammantaget är det en ökning med runt 60 %.

Befolkningen har ju förstås också ökat de senaste 40 åren, men inte lika mycket. År 1976 var vi 8,2 miljoner människor i Sverige.  år 2016 är motsvarande siffra 10 miljoner en ökning med 22 %.

kons

13 % av hushållens konsumtionsutgifter består av mat

13 % av hushållens konsumtionsutgifter består av mat, det är en minskning med 5 % testassedan år 1976 då motsvarande andel var 18 %. Trots att hushållen alltså spenderar mer pengar på mat så har hushållens totala konsumtionsutgifter ökat ännu mer vilket innebär att andelen har minskat de senaste 40 åren.

Den andel av de totala konsumtionsutgifterna som hushållen spenderar på restaurangbesök har däremot ökat från 4 till 5 %.

//Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Konsumtion. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s