Åkerarealen minskar med 1 hektar i timmen eller 34 fotbollsplaner per dygn

Den areal som brukas som åkermark minskar stadigt i Sverige. De senaste 20 åren  har åkermarken i genomsnitt minskat med 1 hektar i timman. Omvandlar jag det till fotbollsplaner blir det en minskning med 34 fotbollsplaner per dygn, eller 12 500 fotbollsplaner varje år.

Åkermarken har minskat med 9 % sedan år 1996

I diagrammet till höger visar jag utvecklingen av åkermarken de senaste 20 åren. I åkerdiagrammet ser ju minskningen beskedlig ut men totalt har åkerarealen minskat med 9 % de senaste 20 åren.

Uppgången år 2005 berodde på införandet av ett EU-stöd gårdsstödet som innebar att åkermark som man tidigare inte kunnat söka stöd för nu blev stödberättigad. Det innebar att mark som borde varit med i statistiken också tidigare år hittades och kunde räknas.

Åkermarken minskar inte lika mycket över hela landet. I diagrammet nedan jämför jag arealen åkermark i de olika produktionsområdena åren 1996 och 2016. Diagrammet visar att åkermarken har minskat mest i övre Norrland med 17 % följt av Nedre Norrland med 14 %. Det finns dock mer åkermark i Götaland och Svealand vilket innebär att det produktionsområde där arealen  har minskat mest med 71 000 hektar är Götalands skogsbygder.

Om ett par veckor kommer vi att publicera preliminär statistik över åkermarkens användning år 2017. Då får vi se om trenden fortsätter eller om utvecklingen vänder.

//Ann-Marie Karlsson

åker12.jpg

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Arealer, Fascinerande fakta. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Åkerarealen minskar med 1 hektar i timmen eller 34 fotbollsplaner per dygn

  1. Staffan skriver:

    En fotbollsplan är ett trubbigt mått, då storleken får variera mellan 0,4 – 1,1 ha!!!! http://www.vilkenstorlek.se/sport/fotbollsplan-storlek/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s