Karlskoga i topp bland de 100 kommunerna med störst andel ekologiskt odlad åkermark år 2017

Idag har vi publicerat officiell statistik om ekologisk åkermark. Den visar att under år 2016 var 368 774 hektar åkermark omställd till ekologisk produktion. Det innebär att de produkter som kommer från åkermarken kan säljas som certifierad ekologiska produkter. Det är en ökning med 8 800 hektar sedan år 2015. Gotland är den kommun som har mest omställd åkermark med 10 991  hektar följt av Linköping (9 320 hektar) och Uppsala (8 285 hektar).

Förutom omställd mark finns också mark som är under omställning. Det är mark som inte tidigare har brukats med ekologiska produktionsmetoder och som under en period måste brukas enligt reglerna för ekologisk produktion innan den kan räknas som omställd ekologisk. Å r 2016 fanns det 62 512 hektar mark under omställning. Det är en ökning med 23 700 hektar sedan år 2015.

Karlskoga tar förstaplatsen från Nora

Den totala arealen åkermark skiljer ju sig mellan olika kommuner. Tittar jag istället på andelen omställd ekologisk åkermark så har Karlskoga kommun år 2016 gått om Nora kommun i tätstriden om förstaplatsen. I Karlskoga var 53 % av åkermarken omställd till ekologisk produktion medan andelen i Nora och Åmål var 52 %.

Åmål kommun i vinnarposition inför år 2017

Åmål är den kommun av de tre som har mest åkermark under omställning hela 940 hektar eller 19 % av sin åkermark. Det innebär att det finns goda förutsättningar för Åmål att redan år 2017 gå om både Nora och Karlskoga.

Nedan har jag tagit fram en 100 i topp lista på de kommuner där andelen omställd ekologisk odling av åkermark är störst. I listan har jag inte med kommuner med mindre än 200 hektar åkermark. Den ekologiska arealen per kommun finns också i vår statistiska databas.

//Ann-Marie Karlsson

ekokommun

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Arealer och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Karlskoga i topp bland de 100 kommunerna med störst andel ekologiskt odlad åkermark år 2017

  1. Pingback: Vall är den vanligaste ekologiska grödan | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s