1 av 4 hektar betesmark är ekologisk

Vi har publicerat officiell statistik om ekologisk åkermark.  Det statistiska meddelandet innehåller också statistik om omställd betesmark. Det visar t.ex. att 23 % av betesmarken var omställd för ekologisk produktion, Räknar jag in den betesmark som var under omställning det vill säga betesmark som inte tidigare har brukats med ekologiska produktionsmetoder och som under en period måste brukas enligt reglerna för ekologisk produktion innan den kan räknas som omställd ekologisk blir andelen 27%.

I diagrammet till vänster nedan visas antalet hektar av ekologisk och konventionell betesmark. Västra Götalands län är det län där det finns mest omställd betesmark, 18 800 hektar.

I diagrammet till höger visar jag andelen ekologisk respektive konventionell betesmark. Diagrammet visar att det finns några län: Jämtland, Västernorrland, Gävleborg och Örebro där andelen ekologiskt omställd betesmark är högre än 40 %. De län som har minst andel omställd betesmark är länen Blekinge Norrbotten med 8 % vardera.

//Ann-Marie Karlsson

ekoareal

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Arealer och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s