Nära hälften av spannmålsarealen består av höstsådda grödor

Idag har Jordbruksverket just publicerat officiell statistik om preliminära arealer. Statistiken är preliminär och bygger till största delen på de stödansökningar som jordbrukarna gjorde i i våras.

vete475 000 hektar eller 47 % höstsådd spannmål

Statistiken visar att 47 % eller 475 000 hektar av spannmålsarealen i år består av höstsådda grödor. Till höstsådda grödor har jag summerat höstvete, höstrågvete, höstkorn och råg. Det är en areal i nivå med storleken på den höstsådda arealen år 2015 och ungefär 36 000 hektar mer än förra året.  Höstvete är den i särklass vanligaste höstsådda grödan.

Vete är vanligast

Vete är den vanligaste grödan. 408 000 hektar eller 40 % av spannmålsarealen består av höstvete och 65 800 hektar eller 7 % består av vårvete.  Jämfört med år 2016 är det framförallt höstvetearealen som har ökat på bekostnad av arealerna av havre och vårkorn.

spannmålHöstvetearealen den största någonsin

År 1916 när vi i statistiken började skilja på olika slag av höstsäd och vårsäd var höstråg den vanligaste höstsådda grödan med 358 000 hektar medan arealen av höstvete endast var 119 000 hektar. Odlingen av höstvete har alltså ökat i omfattning de senaste 100 åren.

Odlingen av korn, vete råg och havre de senaste 50 åren

De senaste 50 åren har odlingen av vete ökat i omfattning medan odlingen av havre och korn har minskat. I diagrammet nedan har jag inte tagit med grödorna rågvete och blandsäd. Odlingen av råg som var omfattande under den första halvan av 1900-talet har minskat i omfattning.

//Ann-Marie Karlsson

spannmål1

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Arealer och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Nära hälften av spannmålsarealen består av höstsådda grödor

  1. Ping: Preliminära arealuppgifter för spannmål och oljeväxter är nu tillgängliga | Maten och marknaden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s