Om inte om fanns skulle spannmålsskörden bli 5,6 miljoner ton år 2017…

… och skörden av oljeväxter nå rekordnivåer runt 360 tusen ton.

raps

Om två månader den 18 augusti ger Jordbruksverket ut den första prognosen över årets skörd. Den baseras på en modellberäkning som bygger på preliminära arealer för år 2017 tillsammans med uppgifter om sommarens nederbörd och temperaturer. Det vi som arbetar med officiell statistik på Jordbruksverket kan bidra med redan nu är att hjälpa till med en referenspunkt för alla er som själva vill fundera över skördens storlek år 2017.

Vi har gjort det genom att:

  • använda de preliminära arealerna för varje län för år 2017 som publicerades i veckan och multiplicera dem med
  • 5-årsgenomsnittet av de fem senaste årens skörd för varje län. Dessa kan t.ex. enklast hämtas från vår statistiska databas (siffror för åren 2012-2016). Vi har använt länssiffror för att ta hänsyn till att spannmålsodlingen kan ha ökat och minskat i olika län år 2016.
  • Den totala skörden per län har sedan summerats till en totalskörd för riket.

5,6 miljoner ton spannmål år 2017

Underlaget visar att om hektarskörden år 2017 blir lika stor som ett genomsnitt av tidigare års skördar så skulle skörden av spannmål bli 5,61 miljoner ton och skörden av raps och rybs bli 0,36 miljoner ton. Som en jämförelse kan nämnas att år 2016 blev skörden av spannmål 5,47 miljoner ton och skörden av raps och rybs blev 0,27 miljoner ton.

Ökad areal av oljeväxter, något mindre spannmålsareal

Arealerna av spannmål är något mindre år 2017 jämfört med år 2016, men samtidigt är arealerna av höstsådda grödor som potentiellt kan ge stora skördar större. Hektarskörd-arna för spannmålsgrödorna år 2016 var relativt lika genomsnittet av hektarskördarna för de senaste fem åren.

För oljeväxter däremot, har arealerna ökat från 93 tusen hektar år 2016 till 115 tusen hektar år 2017. Hektarskördarna år 2016 var något mindre än de genomsnittliga hektarskördarna för de fem senaste åren.

Nu finns ju ”om” varje år i form av regn och inte minst torka, värme och kyla så inget år, inte heller år 2017 kommer att bli ett normalår. Så om skördens storlek 2017 väljer jag själv att vänta och se.

// Ann-Marie Karlsson

prognos

 

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Skörd. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s