Sveriges betesmarker värda att fira

Vi firar nationaldag idag och det ger tillfälle till eftertanke också om jordbruket i Sverige. Vad är värt att uppmärksamma och fira. Det är naturligtvis mycket, inte minst att de flesta av oss har haft möjlighet att ställa fram en frukost idag. Men det finns så mycket mer och idag tänker jag speciellt de svenska slåtter- och betesmarkerna. Markerna är vår motsvarighet till de tropiska regnskogarna och ett hem för många av våra växt- och djurarter.

På slåtter- och betesmarkerna finns såväl gullvivor och mandelblom som kattfot och viol. Här finns de flesta orkidéerna. Här finns backtimjan som makaronifjärilen är beroende av för att överleva och här finns stenrösena och stenmurarna som stentitan behöver för att trivas. I motsats till regnskogarna är betesmarkerna ett resultat av att de brukats under flera tusen år och den biologiska mångfalden är beroende av ett fortsatt jordbruk och av att det finns djur som betar markerna.

beteaa

Slåtter- och betsmarken är inte bara betydelsefulla för den biologiska mångfalden de ger också skönhet, vila och rekreation. Du kanske har cyklat på Gotland och tagit en fikapaus vid Högklint, vandrat över alvaret på Öland rastat vid Brösarps backar i Skåne. Du kanske har ätit champagnefrukost vid Uppsala högar eller rastat vid en dikesren i Småland. Att då och då vistas i ett öppet landskap betyder också mycket för vårt välbefinnande.

Markerna  är svåra att definiera och mäta eftersom gränserna mot såväl åker som skog och impediment ofta är oskarpa. Det visar marker vars värde för jordbrukarna och för samhället har varierat de senaste 100 åren. Vi har beskrivit utvecklingen i detta blogginlägg. Blogginlägget som förklarar diagrammet nedan visar att arealen har minskat och att markerna användning har förändrats.

betutvDe senaste åren har har den totala arealen slåtter- och betesmark minskat. Samtidigt har en del särskilt artrika miljöer som arealen av alvarbete och slåtteräng ökat.

//Ann-Marie Karlsson

betesmark

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s