Jordbruksföretagen gör mer än brukar jorden

KombobildDe svenska jordbruksföretagen utnyttjar i allt högre grad sina resurser för att dra in pengar på andra verksamheter än renodlat jordbruk. Över 40 procent av företagen ägnade sig åt så kallad ”kombinationsverksamhet” 2016, en ökning till det fyrdubbla jämfört med 1999, när mätningarna tog sin början. Det visar vår pinfärska statistik om jordbruksföretagens kombinationsverksamheter.

För allt fler jordbruksföretag är kombinationsverksamheterna dessutom en viktig del av företagets inkomster. För 14 procent av företagen utgjorde de mer än hälften av företagets omsättning 2016, en andel som har ökat från 9 procent på bara tre år.

Då uppstår ju snabbt frågan vad kombinationsverksamhet faktiskt innebär. Enkelt uttryckt (nåja…) är det en inkomstbringande verksamhet som inte är jordbruk, men som utnyttjar jordbruksföretagets resurser som mark, byggnader, maskiner eller jordbruksprodukter. Några exempel är entreprenadarbete, turism, utbildningar, produktion av förnybar energi eller förädling av gårdsprodukter.

Den vanligaste formen av kombinationsarbete 2016 var olika former av entreprenadarbete, där man med använde företagets maskinpark för att utföra arbeten åt andra, både inom och utom jordbrukssektorn. Drygt en fjärdedel av jordbruksföretagen ägnar sig åt någon form av entreprenadarbete, medan åtta procent av företagen ägnade sig åt ”turism, uthyrning och andra fritidsaktiviteter” som var den näst vanligaste kombinationsverksamheten.

Diagram.PNG

Men verksamheten är inte någon helt homogen företeelse. Den vanligast i Stockholms och Södermanlands län, där mer än vartannat jordbruksföretag ägnade sig åt någon form av sådan verksamhet 2016. Motpolen låg i Norrbotten, där drygt en tredjedel bedrev kombinationsverksamhet. Man kan också se skillander i vilken typ av verksamhet olika företag ägnar sig åt. Exempelvis bedrev stora företag i högre grad entreprenadverksamhet små, medan mycket små företag bedrev förädling och försäljning av gårdsprodukter i högre utsträckning än andra.

//Jörgen Persson

 

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s