Lär dig mer om de svenska trädgårdsodlarna

Pelargoner.jpgDen svenska trädgårdsodlingen utgör en ganska stor och mångfacetterad del av det svenska jordbruket, som vi vet relativt lite om. Det vi på Jordbruksverket försökt råda bot på genom att föra samman och analysera så mycket som möjligt av den information vi har i våra register. Resultatet har vi just publicerat i rapporten ”Trädgårdsodlingens branschstruktur 2014”. Där finns mycket att hämta för den som är intresserad av den svenska trädgårdsodlingen. Visste du till exempel att:

  • Av de drygt 2 150 svenska trädgårdsföretagen ägnar sig 60 procent också åt annan jordbruksverksamhet, som odling av spannmål eller djurhållning.
  • Antalet trädgårdsföretag totalt sett minskade med 29 % mellan 2002 och 2014, men att antalet riktigt små och riktigt stora företag istället ökade under samma period.
  • Antalet trädgårdsföretag har under det senaste decenniet minskat i betydligt högre takt än antalet jordbruksföretag i allmänhet. Mellan 2005 och 2014 minskade antalet trädgårdsföretag med 20 procent, medan antalet jordbruksföretag i sin helhet minskade med 13 procent.
  • Totalt sett drevs 17 procent av trädgårdsföretagen av en kvinnlig driftsledare 2014, men inom växthusodlingen var andelen 30 %.
  • Medelåldern bland trädgårdsföretagens driftsledare var 55,2 år under 2014, en ökning sedan 2008 då medelålderna var 54,1 år.

I rapporten hittar du mycket mer information om hur trädgårdsodlingen ser ut och har utvecklats under senare år. Läs och begrunda!

//Jörgen Persson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s