En av fem kor finns i Småland men mjölkföretagen är störst i Halland

korDet blir tydligare och tydligare att landskapet Småland är ett stort jordbrukslandskap. En av fem eller 19 % av alla kor finns i Småland. Det finns flest kor i Småland därefter kommer landskapen Skåne och Västergötland.

Delar jag upp korna mellan kor för uppfödning av körrdjur det vill säga am-dikor och mjölkkor så leder fortfarande Småland. Andra och tredjeplatsen skiftar däremot mellan Skåne och Västergötland. Det finns fler mjölkkor i Västergötland medan det finns fler kor för uppfödning av köttdjur i Skåne.

De tre län där antalet kor är minst är länen Härjedalen, Lappland och Gästrikland. Antalet företag med kor för mjölkproduktion är så litet här att landskapen blivit sekretessprickade.

Mjölkföretagen är störst i Halland

mjölkföretag.jpgMjölkföretagen är störst i Halland med 122 mjölkkor per företag. Halland följs av Skåne och Öland. Mjölkföretagen är minst i Gästrikland, Lappland och Härjedalen. Mjölkbönderna i Småland har färre mjölkkor per företag än genomsnittet för Sverige.

landskapAntalet mjölkföretag är dock störst i Småland med 750 företag att jämföra med de 560 mjölkföretag som finns i Västergötland och de 330 mjölkföretag som finns i Skåne.

I Halland där de största företagen fanns var antalet mjölkföretag 210.

Flest företag med kor för uppfödning av köttdjur fanns i Småland följt av Skåne och Västergötland. Antalet företag med kor för uppfödning av köttdjur var minst i Härjedalen och Lappland med mindre än 30 företag vardera.

//Ann-Marie Karlsson

mjölkföretagtal

 

 

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Landskap i Sverige och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till En av fem kor finns i Småland men mjölkföretagen är störst i Halland

  1. Ping: Hälften av Sveriges kor finns i 4 landskap | Svensson

  2. Ping: Jordbruket i hertiginnedömet Blekinge | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s