Störst andel småbruk i Lappland

För att beskriva jordbruksföretagen i Sverige delar vi ibland in dem i heltidsjordbruk, deltidsjordbruk och småbruk. Heltidsjordbruken har ett uppskattat arbetsbehov på minst 1600 timmar medan småbruken har ett uppskattat arbetsbehov på mindre än 400 timmar. Deltidsjordbruken har följaktligen ett uppskattat arbetsbehov på mellan 400 och 1600 timmar.

2 av 3 jordbruksföretag är småbruk i Lappland

En fördelning av jordbruk efter storlek visar att andelen småbruk är högst i Lappland där nästan två av tre jordbruksföretag är småbruk. Lappland följs av Ångermanland och Medelpad där runt 55 % av jordbruksföretagen bestod av småföretag. Andelen var minst på Gotland där endast 19 % av jordbruksföretagen var småföretag år 2016. Antalet småföretag var högst i Västergötland följt av Småland och Skåne.

Andelen heltidsföretag störst på öarna i Östersjön

Andelen heltidsföretag var högst på Öland och Gotland där nästan hälften av jordbruksföretagen var heltidsföretag. På delad tredje plats kom Östergötland och Skåne där ungefär en tredjedel av företagen var heltidsföretag.  Antalet heltidsföretag var störst i Skåne följt av Västergötland och Småland.

//Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Landskap i Sverige. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Störst andel småbruk i Lappland

  1. Ping: Jordbrukare i landskapen Skåne, Småland och Västergötland står för hälften av jordbrukets produktionsvärde | Jordbruket i siffror

  2. Ping: Jordbruket i hertiginnedömet Blekinge | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s