Mjölkpris till bonden åren 1941 till 2016

Mjölkföretagens ekonomi diskuteras ofta. Jag illustrerar här utvecklingen från 1941 till 2016 med ett nedslag i den historiska delen av vår statistikdatabas  kombinerat med Jordbruksverkets senaste officiella statistik över mjölkpriser. Priserna uttrycks både i nominellt värde och i 2016 års prisnivå. Det vill säga 0,22 öre per kg 1941 motsvarar 4,64 kr per kg i 2016 års prisnivå. Inflationsjusteringen d.v.s. omräkningen till 2016 års prisnivå är gjord med hjälp av konsumentprisindex. Inflationen var hög under 1970- och 1980-talet, men har de senaste åren varit försumbar. Mjölkpriset avser sedan 1960-talet priset för mjölk med 3,7 procents fetthalt. Jag har tidigare också bloggat om konsumentens pris för mjölk.

Priserna i 2016 års prisnivå som alltså innebär att priserna inflationsjusterats visar att bondens pris för mjölk var relativt konstant fram till början av 1970-talet då priset till bonden ökade mer än inflationen. Därefter har priset sjunkit. Förklaringen till den stora prissänkningen runt 1990 är den ändrade jordbrukspolitiken som innebar att priserna anpassades till marknadens villkor medan stöd till jordbruket istället började utgå som direktstöd som inte syns i avräkningspriserna. De senaste åren har priserna fluktuerat mera som en följd av detta.

//Ann-Marie Karlsson

bondens mjölkpris

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Fascinerande fakta, Priser och märktes , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Mjölkpris till bonden åren 1941 till 2016

  1. Pingback: Mjölkpris till bonden 1941-2011 | Jordbruket i siffror

  2. Pingback: Tusen blogginlägg senare… | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s