Jordbrukare i landskapen Skåne, Småland och Västergötland står för hälften av jordbrukets produktionsvärde

landskapUnder sommaren har jag  presenterat jordbruksstatistik efter landskap. Inläggen har byggt på nygjorda specialbearbetningar av det statistiska Lantbruksregister som Jordbruksverket för.

Den administrativa indelningen i 3 landsdelar (Norrland, Svealand och Götaland), landskap och distrikt infördes i januari 2016. Distrikten motsvarar de äldre församlingarna så som indelningen såg ut i årsskiftet 1999/2000 när kyrkan skildes från staten.

I detta det sista inlägget sammanfattar jag serien genom att visa landskapens bidrag till jordbrukets produktionsvärde det vill säga en uppdelning av sektorkalkylen för jordbruket efter landskap. Uppgifter finns endast för år 2013 och är gjorda på samma sätt som i den statistiska rapporten SM JO 45 SM 1403.

I landskapsserien har jag tidigare bloggat om antal jordbruksföretag, företagens strukturjordbruksmark, betesmark, grödorkor, grisar och får.

Jordbrukarna i Skåne skapar 24 % av jordbrukets produktionsvärde

Den största andelen av jordbrukets produktionsvärde skapas i Skåne (24 %) följt av Västergötland (13 %) och Småland (12 %). Den största andelen av värdet av vegetabilier skapas i Skåne medan Småland och Skåne skapar ungefär lika mycket värde när det kommer till animalier. För Smålands del är det mjölkproduktionen som har störst betydelse medan grisproduktionen är viktig för Skåne.

I landsdelen Norrland som består av landskapen Gästrikland, Hälsingland, Härjedalen, Jämtland, Medelpad, Ångermanland, Västerbotten, Norrbotten och Lappland skapas ungefär 7 % av jordbrukets produktionsvärde.

Jordbrukets produktion2

Lika mycket direktstöd till Skåne som till Norrland

Direktstödens fördelningen speglar i stort produktionens och framförallt arealens fördelning i Sverige. Det innebär att Skåne är det län där andelen direktstöd är högst ungefär 16 %. Skåne följs av Västergötland (13 %) och Småland (11 %). 15 % av direktstöden betalas ut till jordbrukare i landsdelen Norrland.

I förhållande till produktionsvärdet är Lappland det landskap där andelen direktstöd i förhållande till produktionsvärdet är högst. Andelen är 38 % i Lappland när jag dividerar direktstöden med summan av direktstöd och produktionsvärde. För hela  landsdelen Norrland blir motsvarande andel 29 %. Lägst andel direktstöd i förhållande till produktionsvärdet finns i landskapen Blekinge, Halland och Skåne där andelen är 11-12 %.

//Ann-Marie Karlsson

Jordbrukets produktion1

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt, Ekonomi, Landskap i Sverige och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Jordbrukare i landskapen Skåne, Småland och Västergötland står för hälften av jordbrukets produktionsvärde

  1. Ping: I sommar …. | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s