Hälften av fåren finns vid de 10 % största fårföretagen

Diagrammet nedan ger en god bild av storleksstrukturen inom fårnäringen år 2016.  Jag har ju tidigare skrivit att 2 % av företagen håller 22 % av fåren. I diagrammet nedan kan man se att 10 % av företaget håller nästan hälften av fåren 48 % och att den hälft av företagen som är störst håller 87 % av fåren.

Besätttningsstorlek har jag skrivit om också i ett tidigare blogginlägg där medianen d.v.s. antalet tackar och baggar i den mittersta besättningen var 16 stycken. Motsvarande besättningsstorlek för percentil 9 d.v.s. det företag där 10 % av företagen var större var 66 tackar och baggar i besättningen. Motsvarande kurvor finns för åkermark och mjölkkor.

Sammanfattningsvis är andelen företag med få tackor och baggar stor. I en enkät år 2012 så den har ju några år på nacken frågade vi fårföretagare varför man hade får och i gruppen med färre än 50 får hade anledningen att hålla landskapet öppet störst betydelse. Det ekonomiska utbytet hade som man kan förvänta sig större betydelse för företagen med fler får.

// Ann-Marie Karlsson

lorentz får

Jag har gjort kurvan genom att sortera företagen med antal får från största till minsta besättningsstorlek för fårföretagen. Jag har därefter räknat ut den ackumulerade procenten av antal företag och antal får genom att börja vid det största företaget och sluta med det minsta. Det innebär att  x-axeln går från större till mindre företag medan y-axeln går från större till mindre ackumulerat antal får vid dessa företag.

//Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Husdjur och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Hälften av fåren finns vid de 10 % största fårföretagen

  1. Pingback: Diko-företagen blir större men de riktigt små företagen finns också kvar | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s