Odling av salix, poppel och hybriasp 2005-2017

pacioli, frida, spannmål 057Odlingen av energigrödor har minskat de senaste åren. Mellan åren 2016 och 2017 minskade odlingen av salix från 8 600 hekar till 7 800 hektar. Odlingen av poppel har ökat något och odlingen av hybridasp är obetydlig. I diagrammet har jag tagit med all odling som jordbrukare söker stöd för alltså inte bara den som ingår i Lantbruksregistret och i Jordbrukverkets officiella statistik.

På Jordbruksverkets webbplats är det möjligt att läsa mer om salix och andra energigrödor. Där finns t.ex. kalkyler för att räkna på lönsamheten.  Av webbsidan framgår också att odlingen främst finns i Mälardalen, Skåne och Västra Götalands län. Det beror på att det var i dessa områden som det fanns gott om tillgänglig areal för salix under omställningen i början av 1990-talet. Av sidan framgår också att man bedömer att den minskade odlingen beror på låg lönsamhet. Det pågår dock försök för att ta fram nya och bättre sorter liksom andra idéer om hur lönsamheten kan förbättras.

//Ann-Marie Karlsson

salix

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Arealer och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Odling av salix, poppel och hybriasp 2005-2017

  1. Gustaf Egnell skriver:

    När jag läser i en rapport från skogforsk ”Odling av hybridasp och poppel” från 2011 står det att arealen hybridasp är ungefär 4 ggr större än den för poppel. Kan det vara så att ni har blandat ihop data i figuren som presenteras på sidan:
    https://jordbruketisiffror.wordpress.com/2017/08/11/odling-av-salix-poppel-och-hybriasp-2005-2017/

    Mvh Gustaf

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s