Sverige och Estland i topp med 16 % ekologisk jordbruksmark

ekoPå Eurostats hemsida finns statistik över ekologiskt odlade arealer inom EU. I diagrammet har jag valt att titta på fullt omställd ekologisk jordbruksmark (åkermark+betesmark). Det innebär att jag inte tar med mark som är under omställning. Mark under omställning är mark som precis börjat odlas med ekologiska produktionsmetoder men där grödorna ännu inte får säljas med ekologisk märkning.

Statistiken visar att Sverige och Estland är de två EU-länder av de som rapporterar ekologisk produktion som har högst andel ekologisk jordbruksmark, knappt 16 %.

På tredje plats kommer Tjeckien med drygt 12 % ekologisk mark. Lettland och Finland följer med runt 9 % ekologisk jordbruksmark.

Länder med låg andel ekologisk jordbruksmark är t.ex. Bulgarien, Irland, Rumänien och Kroatien.

Mest ekologisk jordbruksmark i Spanien

Det finns ju olika mycket jordbruksmark till att börja med i olika länder. Det innebär att Spanien är det land som har mest fullt omställd ekologisk jordbruksmark 1,4 miljoner hektar. Två kommer Frankrike med drygt 1 miljon hektar jordbruksmark. Sverige kommer på  tredje plats med knappt 0,5 miljoner hektar fullt omställd jordbruksmark.

//Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Arealer, Internationellt och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s