Endast Österrike har större andel ekologiska kor än Sverige

I Sverige var 15 % av mjölkkorna ekologiska år 2016. Inom EU är det bara Österrike som har en högre andel. I Österrike var 20 % av mjölkkorn ekologiska. På tredje plats kom ekoLettland (13 %) och på fjärde plats Danmark (10 %). Därefter är det ett hopp ner till Slovakien, Storbritannien, Tyskland och Grekland där andelen ekologiska mjölkkor var 4% till 5 % år 2016.

Flest ekologiska kor i Tyskland.

Det fanns flest ekologiska kor i Tyskland (176 000 stycken) följt av Frankrike (120 000 mjölkkor) och Österrike (107 000 mjölkkor) . I Sverige är antalet ekologiska mjölkkor 49 000. Förutom Frankrike och Österrike har också Danmark och Storbritannien fler ekologiska mjölkkor än Sverige.

Två länder Storbritannien och Danmark har minskat sin andel ekologiska mjölkkor mellan åren 2013 och 2016. Lettland å andra sidan är det land där andelen ekologiska mjölkkor ökat mest från 5 % till 13 % mellan 2013 och 2016.

Tabellen bygger på siffror från Eurostat. För att ta fram andelen har antalet ekologiska mjölkkor dividerats med antalet mjölkkor i december.

//Ann-Marie

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Husdjur, Internationellt och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s