De ekologiska fårbesättningarna är dubbelt så stora som de konventionella

I början av sommaren publicerade vi officiell statistik som visade att antalet ekologiska fårbesättningar var 882 år 2018. Det är en ökning med 37 företag sedan år 2015 och med hela 330 företag sedan år 2010.

De ekologiska besättningar är dubbelt så stora som de konventionella

I genomsnitt hade en ekologisk fårbesättning 70 tackor och baggar i sin besättning år 2016 medan en konventionell besättning bestod av 28 tackor och baggar. För samtliga företag var antalet 32. Det innebär alltså att de företag som har ekologiska fårbesättningar är ungefär dubbelt så stora som de konventionella besättningarna.

Jag roade mig också med att göra en specialbearbetning och titta på percentiler. Jag skapade percentiler genom att först sortera företagen efter hur många tackor och baggar de hade och sedan redovisa hur många tackor och baggar som fanns på företaget när jag räknat 10 % av företagen, 20 % av företagen och så vidare. Medianen är det antal tackor och baggar som fans när jag kommit till 50 %. Det vill säga antalet tackor och baggar för det företag som finns på den punkt där det finns lika många företag som har fler tackor och baggar som antalet som har färre tackor och baggar.

Diagrammet nedan visar att medianvärdet var 14 tackor och baggar per företag år 2016 i konventionella besättningar att jämföra med 34  tackor och baggar i ekologiska besättningar.  I percentil 9 (d.v.s. besättningsstorleken för det företag där 10 % av företagen har fler tackor och baggar och 90 % har färre tackor och baggar) var antalet 149 för ekologiska företag och 56 för konventionella företag.

percentil tackor

Antalet ekologiska får och lamm ökar

Totalt var 130 700 får och lamm omställda till ekologisk produktion 2016 vilket innebär en ökning med drygt 7 % sedan 2015. Sedan 2010 har antalet får och lamm ökat med nästan 50 %. Antalet ekologiska tackor och baggar har ökat med närmare 55 % sedan 2010 och 2016 uppgick antalet till 61 600. Mellan 2015 och 2016 var ökningen 3 300 djur eller 6 %.

//Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Husdjur och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s