Mjölkföretagen förklarar minskningen av heltidsjordbruken

ingakorDet fanns 15 749 heltidsjordbruk år 2016. Det visar vårt senaste statistiska meddelande. Det innebär att 25 % av de totalt 61 900 jordbruksföretagen i Sverige krävde en arbetstid som minst motsvarade en heltid dvs. en standardarbetstid som var högre än 1600 timmar år 2016. I jordbruksstatistisk årsbok kan man följa antalet heltidsjordbruk sedan mitten av 1980-talet. År 1984 fanns det 40 400 heltidsjordbruk. Det innebär att 35 % av de 113 000 jordbruksföretag som fanns då krävde en arbetstid som minst motsvarade en heltid.

Den vanligaste driftsinriktningen bland heltidsföretag har under hela perioden varit husdjursskötsel även om andelen heltidsföretag som ägnar sig åt just husdjursskötsel har minskat med 72 % sedan år 1984. En studie av utvecklingen visar också att det framförallt är företagen med husdjur som svarar för minskningen av antalet heltidsjordbruk. Växtodlingsföretagen och de blandade jordbruken är betydligt färre och bidrar numerärt inte så mycket till minskningen.

Namnlös

Det minskande antalet mjölkföretag förklarar minskningen av antalet heltidsjordbruk

Jag blev därför nyfiken på heltidsföretagen inom just husdjursskötsel. För de djurslag som ingår i gruppen går det att följa utvecklingen sedan år 1989. Jag valde tidpunkterna 1989, 2005 och 2016.

Namnlös1Diagrammet till höger visar att sedan år 1989 har antalet heltidsjordbruk inom driftsgrenen specialiserad mjölkproduktion (mjölkkor) minskat med 17 000 företag. Antalet företag som är specialiserade på grisar har också minskat, medan antalet heltidsföretag som har köttdjur och får har ökat.

Det finns inte så många heltidsföretag med köttdjur det vill säga amkor eller nötkreatur för slakt  men procentuellt har andelen heltidsjordbruk i denna grupp ökat mest, knappt 7 gånger sedan år 1989.

//Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Mjölkföretagen förklarar minskningen av heltidsjordbruken

  1. Pingback: 16 % av heltidsjordbrukarna var 65 år eller äldre år 2016. | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s