16 % av heltidsjordbrukarna var 65 år eller äldre år 2016.

ålder1.jpgFör någon vecka sedan publicerade vi officiell statistik om heltids-jordbrukarna i Sverige. Vi bloggade också om gruppen för någon tid sedan.

I detta blogginlägget tittar jag litet extra på jordbrukarnas ålder. För de runt 80 % av företagen som var enskild firma så kan jag jämföra åldern sedan år 2003. Statistiken visar att företagarna har blivit äldre. Andelen företagare under 55 år var 60 % år 2003. Andelen sjönk med 10 % till 50 % år 2016. Andelen företagare som är 65 år eller äldre har också ökat från 8 % år 2003 till 18 % år 2016.

För år 2016 kan jag studera åldern också för driftsledarna vid de företag som drivs som juridisk person.  I de allra flesta fall är bolagen små och ägaren av bolaget är också driftsledare, men i de allra största företagen är det vanligare med en anställd driftsledare. För enskilda firmor antar vi för övrigt att företagaren också är den som är ansvarig för driften i företaget.

Statistiken visar att driftsledare vid juridiska personer är något yngre än företagarna vid enskilda firmor. Ungefär 32 % av driftsledarna är yngre än 45 år men endast 21 % av företagarna vid enskild firma. Om jag slår ihop driftsledarna och företagarna blir andelen yngre än 45 år 24 %.

//An-Marie Karlsson

ålder

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Allmänt och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s