Gödselvård anno 1932: 1 av 5 företag har gödselstad med ogenomtränglig botten

bild.jpgSCB har digitaliserat äldre statistiska serier bland annat Jordbruksräkningarna. Jordbruksräkningen år 1932 har ett avsnitt om gödselvård. Den historiska statistiken finns på SCB.s hemsida. Den är kul att fördjupa sig i inte minst för att fundera på vad som förändrats på i det här fallet drygt 80 år.

Statistiken visar att av de företag som hade djur hade i genomsnitt 16 % av en gödselstad med golv av cement och ytterligare 4 % hade en gödselstad med något annat ogenomträngligt material. 8 % hade en cementerad urinbrunn.

Av publikationen framgår att antalet företag med gödselstad av cement ökat sedan år 1927. Man skriver vidare det huvudsakligen är de större gårdarna, som vidtagit anstalter för ett rationellt tillvaratagande av kreatursgödseln.” 

//Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s