Konsumentens pris för matvaror har de senaste fem åren ökat mer än inflationen

pengar1SCB publicerar statistik över prisförändringar för olika varor. Här använder jag statistiken för att studera hur livsmedelspriserna har förändrats månad för månad de senaste fem åren.

Jag har valt augusti år 2013 som referenstidpunkten och studerar sedan  priserna på livsmedel har förändrats sedan dess jämfört med hur inflationen mätt som konsumentprisindex har förändrats. Statistiken visar att priserna för livsmedel har ökat mer än inflationen.

Det var främst under perioden november 2014 till augusti 2015 som livsmedelspriserna ökade mer än inflationen. En närmare studie om vilka varor som ökade då visar att det var frukt, grönsaker och fisk som ökade i pris. Under övriga perioder har livsmedelspriserna i stort följt inflationstakten.

//Ann-Marie Karlsson

priser.jpg

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s