Yngre driftsledare har högre utbildningsnivå än äldre driftsledare

Det finns många godbitar att hitta i vårt statistiska meddelande om heltidsjordbruk. En av godbitarna är jordbrukarnas högsta utbildning inom lantbruk. Först litet information om vad statistiken avser.

  • Driftsledare innebär för de företag som är enskilda firmor samma person som företagaren. För juridiska personer är driftsledaren den person som angetts som driftsledare. För mindre bolag är det oftast densamma som ägaren men för större bolag är det oftast en anställd person.
  • Det som studeras är specialiserade lantbruksutbildningar. Driftsledaren skulle kunna ha en utbildning som veterinär, företagsekonom, botaniker, mekaniker eller något annat som hen skulle kunna ha stor nytta av i sitt jordbruksföretag och ändå hamna i kategorin praktisk erfarenhet.

jordbruksutbildning

Ungefär 20 % av de driftsledare som är upp till 44 år har minst en två-årig högskoleutbildning specialiserad på lantbruk. Vidare har 40 % minst en två-årig gymnasieutbildning, 10 % har minst en månads lantbruksutbildning och slutligen har 30 %  praktiskt lantbrukserfarenhet.  I de tre högre åldersgrupperna stiger andelen med enbart praktiskt lantbrukserfarenhet upp till nästan hälften för driftsledare som är 65 år eller äldre. I motsvarande mån minskar andelen som längre utbildningar.

// Ann-Marie Karlsson

 

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s