I tre kommuner Salem, Upplands bro och Vadstena är arealen åkermark per företag i genomsnitt större än 100 hektar

akerFör någon vecka sedan redovisade vi officiell statistik om jordbrukarnas markanvändning i Sverige år 2017. Eftersom vi också vet antalet jordbruksföretag som brukar åkermark så kan vi också se att arealen åkermark i genomsnitt är 43 hektar per företag. Uppgifterna går också att redovisa per kommun.  I tre kommuner brukar jordbrukarna i snitt mer än 100 hektar åkermark. Det är i Salem och Upplands-Bro i Stockholms län och i Vadstena i Östergötlands län. Totalt finns det 31 kommuner i Sverige där företagen i genomsnitt brukar mer än 65 hektar åkermark.  9 av dessa kommuner finns i Skåne län.

Kartan nedan visar hur stor areal åkermark som jordbrukarna brukat under år 2017 i genomsnitt per kommun. Den ger  en bild av att företagen är små sett till brukad åkermark i fjällvärden. Dessutom är de inte oväntat också mindre på småländska höglandet än i Skåne och på Öland och Gotland.

//Ann-Marie Karlsson

image036

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s