14 december: Högsta totala skörden av höstraps någonsin

14 dec

Idag har Jordbruksverket publicerat officiell statistik om skördar både per län och för hela riket. Du kan läsa mer i det statistiska meddelandet eller i det pressmeddelande vi och SCB gemensamt publicerar.

Största totalskörden av raps och rybs sedan 1990

Totalskörden av raps och rybs beräknas preliminärt till 377 200 ton, vilket är den största raps- och rybsskörden som redovisats på 27 år. Årets raps- och rybsskörd är 40 % större än i fjol och 17 % större än femårsgenomsnittet. Ökningen är främst en följd av att höstrapsarealen har ökat. Odlingsarealen av höstraps, som är den i särklass mest högavkastande grödan i denna grödgrupp, ökade med 26 % jämfört med 2016 och med 37 % jämfört med femårsgenomsnittet. Höstrapsarealen uppgick under 2017 till 105 580 hektar, vilket är en rekordstor areal. Totalskörden av höstraps har preliminärt beräknats till 361 300 ton, även det ett rekord.

Runt 5,95 miljoner ton spannmål har skördats i år

Årets totala skörd av spannmål beräknas preliminärt uppgå till 5 953 200 ton. Det är 9 % mer än 2016 års spannmålsskörd och 8 % mer än genomsnittet för de fem senaste åren. Den preliminära totalskörden innefattar inte skörden av tröskad majs, som det ännu inte finns uppgifter om eftersom grödan skördas sent.

//Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt, Skörd. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s