280 tusen ton ekologisk spannmål från omställd areal skördades år 2016

ekoskördI den ekologiska statistik vi publicerar finns också uppgifter om den totala skörden av ekologiska grödor t.ex. spannmål. Vårt senaste statistiska meddelande med statistik från år 2016 finns här. Statistiken visar att totalt producerades 280 tusen ton spannmål som var certifierad för ekologisk försäljning år 2016.

Om man också räknar in skörden från areal under omställning och arealer som fått stöd för kretsloppsinriktad produktion, alltså skördarna från arealer som odlas med ekologiska metoder men där skörden inte är godkänd för för försäljning med ekologisk märkning så skulle skörden bli 335 tusen ton. Dessa kvantiteter redovisas inte i diagrammen.

Den ekologiska skörden godkänd för ekologisk märkning utgjorde 5,1 % av den totala produktionen av spannmål. Även om det finns variationer mellan år så kan man se att andelen har ökat från strax över 3 % åren 2008-2010.

År 2016 kom de största kvantiteterna ekologisk spannmål höstvete och havre. Tittar man bakåt under perioden så dominerar dock havre. Speltvete (dinkel) ingår i höstveteskörden, trots att även en del vårsådd dinkel odlas. Utifrån de kommentarer till skördeuppgifterna som lantbrukarna lämnar till SCB som producerar statistiken framgår det att ovanliga och mer lågavkastande sorter förekommer oftare inom den ekologiska odlingen än inom den konventionella. Det gäller förutom dinkel även till exempel borstvete, Ölandsvete, emmer, nakenhavre och nakenkorn. I råg ingår även midsommarråg.

ekoskörd

Odlingen av blandsäd är inte så stor, men det är för blandsäd som andelen ekologisk skörd var störst jämfört med den totala skörden år 2016. Drygt 30 % av den totala skörden var ekologisk. Andelen var lägst för höstvete och vårkorn med drygt 3 %. För spannmål totalt var ju procentsatsen år 2016 drygt 5 %. Det kan jämföras med vallskörden där 20 % av den vall som producerades var ekologisk.

//Ann-Marie Karlsson

ekoskördaa

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Skörd och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s