31 % av jordbrukets produktionsvärde i EU skapas av Frankrike och Tyskland

Sverige liksom alla EU-länder levererar en total skattning av hela jordbrukssektorns produktionsvärde tillsammans med värdet av direktstöd till Eurostat varje år. Produktionsvärdet till avräkningspris det vill säga produktionsvärdet exklusive direktstöd visas i den gröna stapeln nedan. Diagrammet visar att:

  • 31 % av produktionsvärdet inom EU skapas av Frankrike och Tyskland.
  • 56 % av produktionsvärdet skapas av kvartetten Frankrike, Tyskland, Italien och Spanien
  • Storbritannien och Nederländerna delar femteplatsen och skapar 7 % av produktionsvärdet vardera.
  • Sverige skapar endast 1 % av jordbrukets totala produktionsvärde i EU.

prodvärde

Direktstödens andel av produktionsvärdet skiljer sig åt mellan olika medlemsländer

prodvärde1Två typer av direktstöd redovisas till EU, dels produktionsstöd det vill säga stöd som gårdsstödet eller olika typer av miljöstöd och dels produktstöd som syftar till att öka intäkten från vissa grödor eller ett visst djurslag.

Om jag räknar andelen direktstöd som direktstöd dividerat med summan av direktstöden och produktionsvärdet så har Finland den högsta andelen, 36 %. Det innebär alltså att mer än en tredjedel av de intäkter från jordbruksverksamhet som ett jordbruksföretag i Finland har kommer från direktstöd.

Efter Finland är det ett stort hopp till Lettland där andelen är 23 % och Bulgarien där motsvarande andel är 22 %. I Sverige är andelen 16 %.

Det är intressant att jämföra Storbritannien och Nederländerna. De har lika stort produktionsvärde ungefär 26 miljarder euro från jordbruk. Andelen stöd skiljer sig däremot åt. Andelen är 2 % i Nederländerna och 12 % Storbritannien.

De nordiska länderna skiljer sig också åt. Andelen direktstöd är som nämnts störst i Finland, medan andelen i Danmark är hälften så stor som den i Sverige omkring 8 %.

//Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Allmänt och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s