Jordbruket i hertiginnedömet Blekinge

flagga

Jag läste just på hovets hemsida att vår nyfödda prinsessa, H.K.H. Prinsessan Adrienne Josephine Alice har tilldelats hertiginnedömet Blekinge. Det ger anledning att titta litet mera på jordbruket i landskapet Blekinge. Siffrorna här är från 2017.

Jordbruket i Blekinge

andeljbrmarkDrygt 14 % av landskapet Blekinge består av jordbruksmark. Det är dubbelt så mycket som i hela riket där andelen jordbruksmark av landarealen är 7 %.

År 2017 fanns det knappt 1 300 jordbruks-företag i Blekinge. Det är 2 %  av det totala antalet jordbruksföretag.  Arealen åkermark var 30 400 hektar och arealen betesmark 10 700 hektar.

Det fanns 3 600 mjölkkor och 55 mjölkföretag i Blekinge år 2017. Antalet mjölkkor per företag var 66 vilket är litet mindre än i för mjölkföretagen i riket där antalet var 89.

I tabellerna och i diagrammen har jag jämfört jordbruket i Blekinge med jordbruket i prinsessan Leonores hertiginnedöme Gotland och prins Nicolas hertigdöme Ångermanland.

arealakera

Mer om jordbruket i olika landskap

I somras publicerade vi en del statistik här på bloggen om jordbrukets storlek i olika landskap:

//Ann-Marie Karlsson

 

 

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s