Vem är den genomsnittliga hästhållaren?

häst3Jag kan börja med att avslöja att det är en kvinna. Men för er som håller på med hästar kommer det nog inte som en överraskning. Hon är 41-65 år och är högskole- eller universitetsutbildad, men har ingen utbildning med anknytning till häst. Hennes huvudsakliga inkomstkälla är från en anställning. Hon har inte sökt stöd inom landsbygdsprogrammet och har inga planer att utveckla sin hästhållning inom de kommande två åren genom ny-eller tillbyggnad.

Hon bor i tätort eller tätortsnära landsbygd

Hon har sin hästhållning i tätort eller tätortsnära landsbygd. Hon odlar varken sitt eget grovfoder eller kraftfoder själv och hon anser att de tjänster/service som hon behöver finns i sitt geografiska närområde.

Hästarna har hon till hobby, främst för att rida på och det troliga är att hon har ponny eller varmblodig ridhäst som hon äger själv. Hon tävlar inte, men om hon hade tävlat så hade det varit i ridsport, t.ex. hoppning, dressyr eller fälttävlan.

Drygt ett hektar hagar

Förutom den vanliga mockningen i stallen mockar hon sina rast- och vinterhagar ett par gånger per år. Gödsel förvarar hon sedan på betongplatta, innan det sprids på den egna marken. Totalt har hon 0,9 hektar beteshage och 0,2 hektar rasthage som hästarna får röra sig på.

Om hon ändå hade varit en av dem som haft näringsverksamhet med häst så hade hon haft avel och uppfödning som drivits i enskild firma. Hon har inte tänkt anställa någon till sin näringsverksamhet med häst de närmsta två åren men det troliga är att hon bedriver sin verksamhet i kombination med annan icke hästrelaterad verksamhet.

Om allt detta och litet till går det att läsa i Jordbruksverkets pressmeddelande och i vår rapport Hästhållning i Sverige 2016.

// Ylva Olsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s