Påskäggen är billigare nu än på 1960-talet

Jordbruksverket och dess föregångare har tagit fram en hel del statistik om ägg. Fortfarande är statistiken på årsbasis så vi vet alltså inte hur stor andel av årets produktion som äts till påsk.

äggprisbild

Produktionen av ägg motsvarar totalkonsumtionen

Vi producerar nästan lika mycket ägg i Sverige som de vi förbrukar. Totalkonsumtionen (förbrukningen) var 146 tusen ton år 2016 att jämföra med produktionen som var 139 tusen ton. Det innebär att den svenska marknadsandelen var runt 95 %.

Alla ägg levereras inte in till partihandeln utan säljs också t.ex. på torg och i gårdsbutiker. Den streckade linjen visar en uppskattning av den sammanlagda produktionen av ägg medan den heldragna linjen visar partihandelns invägning av ägg. Totalkonsumtionen visar som den gula ytan.

ägg

11,5 kilo ägg per person och år

Direktkonsumtionen av ägg per person är ungefär lika stor nu som på 1960-talet. Det innebär runt 11 kilo per person och år. Direktkonsumtionen sjönk dock under 1990-talet fram till början av 2000-talet då den började öka. Direktkonsumtionen har varit relativt stabil de senaste åren. Direktkonsumtionen är de ägg vi köper hem som skalägg och inte de ägg som vi köper hem i t.ex. en sockerkaka.

direktkonsumtion.jpg

Äggen är billigare nu än de var på 1960-talet

Nedan visar jag prisutvecklingen för konsumentens pris för ägg som ett index där jag prisvalt att utgå från prisnivån år 2017. Jag har också valt att titta på prisutvecklingen med prisnivån år 2017 både till löpande priser och till priser där inflationen beräknad med konsumentprisindex (KPI) är borträknad, det vill säga till 2017 års fasta priser. Jag väljer att göra så när jag studerar långa prisserier eftersom inflationen under 1970-talet var så hög att siffrorna annars blir svåra att förstå.

Diagrammet visar att jämfört med prisnivån idag så var priset för ägg högre än idag fram till slutat av 1980-talet, därefter sjönk priset för att hålla sig ganska stabilt på drygt 80 % av dagens prisnivå från mitten av 1990-talet fram till mitten av 2000-talet. Därefter ökade priset några år för att återigen stabiliseras de senaste 4-5 åren. pris

Det är ju roligare att titta på riktiga priser än att titta på index. Mellan åren 1960 och fram till år 2012 finns faktiska kilopriser för ägg.

Kilopriserna och indexen är inte beräknade på riktigt samma underlag men följer varandra väl. Kilopriset var runt 40 kr/kilo år 2012. I 2012 års prisnivå var priset per kilo ägg minst 10 kr dyrare över 50 kr per kilo under hela 1960-talet. Priset var som lägst i slutet av 1990-talet då ett kilo ägg kostade drygt 30 kr per kilo i 2012 års prisnivå.

// Ann-Marie Karlsson

äggbild

 

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Konsumtion, Priser och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s