Vall och grönfoder dominerar i ekologisk odling

I det här blogginlägget jämför jag grödfördelningen inom ekologisk odling med grödfördelningen inom konventionell odling. Den konventionella odlingen är beräknad som total åkermark minus omställd areal åkermark för de olika grödgrupperna.

Ungefär 15 % av åkermarken 384 400 hektar var omställd till ekologisk odling år 2017 som är det år som statistiken avser. Den totala åkerarealen var 2 568 300 hektar vilket alltså innebär att 2 183 900 odlades konventionellt. I konventionell odling räknar jag här också in arealer under omställning. Du kan själv titta på siffrorna för ekologisk odling i vårt statistiska meddelande om ekologisk växtodling. De totala arealerna hittar du lättast i vår databas.

Diagrammet  nedan visar att:

  • den ekologiska växtodlingen domineras av vall och grönfoderväxter. 63 % av den omställda arealen användes för dessa grödor jämfört med 40 % inom den konventionella odlingen.
  • odlingen av spannmål omfattade 25 % av den omställda ekologiska arealen men betydligt mer 42 % av den konventionella åkerarelen.
  • för såväl potatis och sockerbetor som oljeväxter var andelen odlad areal litet mer än dubbelt så stor inom den konventionella odlingen som den ekologiska.
  • Andelen mark i träda var 7 % inom konventionell odling men endast 4 % inom ekologisk odling.

//Ann-Marie Karlsson

eko_odling

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Arealer och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s