Rykande färsk trädgårdsstatistik

Sent omsider är det äntligen dags igen för en ny omgång statistik för den svenska trädgårdsodlingen. Vart tredje år gör vi en undersökning som täcker alla svenska yrkesverksamma trädgårdsodlare (över en viss storlek) och så här lagom till semestern är vi nu redo att släppa resultaten.

TP2017.PNGOch det är en ganska diger lunta vi ger ut, med statistik om antal odlare, arealer och skördar för alla väsentliga trädgårdsgrödor, men också uppgifter om sysselsättning, ålderstruktur bland företagarna samt de svenska växthusens yta, ålder, energiförbrukning och inventarier. Det mesta dessutom redovisat ner på länsnivå.

Vad har då hänt inom trädgårdsodlingen de senaste tre åren? Vi kommer såklart att skriva flera blogginlägg med lite djupdykningar i olika ämnen allteftersom och om du vill fördjupa dig med en gång hittar du rapporten, som bär det vackra namnet ”Trädgårdsproduktion 2017” här.

Men för att reta aptiten lite:

  • De totala arealerna och växthusytorna för odling av trädgårdsväxter förblev i princip oförändrade mellan 2014 och 2017.
  • Antalet odlare minskade med 6 % mellan 2014 och 2017, medan antalet sysselsatta förblev i princip detsamma.
  • Några enstaka grödor visade upp ganska dramatiska minskningar i produktion, framför allt spenat och dill vars skördar minskade med 93 respektive 52 procent mellan 2014 och 2017. Andra grödor som blomkål, broccoli och matlök visade istället upp en ökad produktion, om än inte i lika dramatisk omfattning.
  • Växthusproduktionen fortsatte sin omställning till förnybar energi och andelen egenproducerad energi från förnybara bränslen ökade från 48 procent 2014, till 57 procent 2017.

I det stora hela visade perioden 2014-2017 inte upp några enorma förändringar, men trädgårdsodlingen i sin helhet tycks fortsätta utvecklas på samma sätt som den gjort under många år nu, mot färre företag och större genomsnittliga odlingsarealer.

//Jörgen Persson

 

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Skörd, Trädgård och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Rykande färsk trädgårdsstatistik

  1. Erik skriver:

    Man blir nyfiken vad som hänt med den inhemska produktionen av spenat. Och dill, ska vi inte vara självförsörjande?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s