Ökad försäljning av mineralgödsel

Idag släppte vi vår rapport om försäljning av mineralgödsel, där vi utvecklar resultaten från SCB:s officiella statistik genom att – utöver mängden näringsämnen som såldes – också redovisa vilka typer av gödselmedel som såldes.

Mineralgödsel kallas också konstgödsel eller handelsgödsel och består av gödsel som framställs industriellt och som har fördelen att det är lättare att hantera och dosera, så att man slipper näringsläckage och bättre kan anpassa givan till vad grödan verkligen behöver.

Efter många års minskad försäljning sedan mer än 30 år tillbaka i tiden har försäljningen nu istället ökat under fem år i sträck och var under 2016/2017 högre än den varit sedan 2003/2004.

Gödsel.PNG

Försäljning av mineralgödsel 1983-2017

 

Höstvete.jpgDen ökade försäljningen består nästan helt av så kallade enkla kvävegödsel (som i princip bara innehåller kväve) och beror till största delen på två orsaker, som i sig är knutna till varandra. Dels har mängden höstsått vete (som har ett större näringsbehov än vårsått vete) varit ovanligt hög flera år i sträck. Utöver det har jordbrukarna förväntat sig (och sedermera också producerat) stora skördar, vilket gjort att de också anpassat gödselgivorna därefter.

Med andra ord: stor skörd kräver mycket näring.

//Jörgen Persson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s