Tomater, stora som små

TomaterDet är väl knappast diskutabelt att tomatutbudet har utvecklats på ett ljuvligt sätt de senaste åren. Från att ha varit en ganska ensidig, alldaglig grönsak för bara några år sedan, är det nu en veritabel färg- och smakfestival som möter en när man kliver in i affär’n. Rött, gult, orange och grönt. Stort och smått, spräckligt och flammigt. Man blir som ett barn i lösgodisdisken…

Vår senaste trädgårdsstatistik visar att den svenska tomatodlingen tycks ha återhämtat sig efter en kräftgång under 2000-talets första decennium. De senaste åren har antalet odlare blivit fler och den odlade växthusytan har ökat en del. Totalt sett ägnade sig 216 företag åt tomatodling på strax över 400 000 kvadratmeter 2017. Så stor har tomatodlingen inte varit på omkring 10 år. Och både antalet odlare av specialtomater och ytan för odling av dem har ökat med drygt en fjärdedel bara de tre senaste åren.

Tomatyta.PNG

Växthusyta (kvadratmeter) för odling av tomater 1999-2017. Till och med 2011 mätte vi bara ytan för den totala ytan av samtliga tomatsorter. ”Specialtomater” innefattar alla sorter vid sidan av ”vanliga” stora, runda, röda tomater.

Om man istället ser till den skördade vikten är produktionen och avkastningen visserligen mindre nu än tidigare, men det beror i första hand på att utbudet nu ser helt annorlunda ut än vad det gjorde tidigare och att tomaterna man odlar nu helt enkelt är betydligt mindre i genomsnitt.

Förhoppningsvis fortsätter utvecklingen som den gjort den senaste tiden, så att vi får ännu fler odlare och än mer tomater att välja på. Det finns dessutom delar av landet där det kanske finns utrymme för fler lokala producenter, eftersom produktionen i vissa län, som Kronoberg, Värmland, Västerbotten och Jämtland fortfarande är förhållandevis liten. Mer lokala tomater åt folket!

//Jörgen Persson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Trädgård och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s