Den totala spannmålsskörden från 1860 till 2017

Skörden av spannmål

Spannmålsskördens storlek går att följa i de statistiska publikationerna långt tillbaka i tiden. Jag tänkte jag skulle använda några blogginlägg under sommaren för att titta på omfattningen av spannmålsproduktionen. Här börjar jag med den totala spannmålsproduktionen mellan 1860 och 2017. 1860 kan tyckas länge sedan hela 150 år, men min mormors mors var ett litet barn då, så det är inte så länge sedan. Inte längre sedan än att jag kunnat passa på att fråga min mormor när hon levde om hon hört sin mamma berätta något om hur det var när hon var liten.

Statistiken visar att spannmålsskördarna har ökat från att ha varit mellan 2 och 3 miljoner ton från 1870-talet fram till 1950-talet. Därefter ökade skördarna snabbt till en nivå mellan 4,5 och 5,5 miljoner ton i mitten av 1970-talet. Därefter har skördarna varit relativt stabila på den nivån.

Skördarna varierar också från år till år. Mellan enskilda år är vädret den främsta orsaken till förändringarna. I diagrammet nedan visar jag på några tidpunkter med ovanligt hög eller låg totalskörd av spannmål. Under ”svåråren” på 1860-talet framförallt åren 1867-1868 var de totala spannmålsskördarna låga. Detsamma gäller 1917-1918, 1941, 1947 och på senare tid 1992. Åren under första världskriget  har jag tidigare bloggat om här. Rekordåret då mest spannmål producerades i Sverige var år 1984 då spannmålsskörden blev 6,6 miljoner ton.

skörd_ref

//Ann-Marie Karlsson

 

 

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Skörd och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s