Odlingen av vall och grönfoder län för län år 2018

I ett tidigare blogginlägg har vi tittat på vilka grödor som odlas år 2018 och studerat spannmålen litet mera i detalj. Nu har turen kommit till vallen. Numera tar jordbrukarna i Sverige ofta tre skördar av vall. Det mesta av vallen ensileras t.ex. i de vita plastbalar som syns utefter vägarna. En del vall torkas också till hö. Vikterna nedan är angivna i ”hö-vikt” med en vattenhalt om 16,5 %. Ensilage har annars en högre vattenhalt.

Vall är den vanligaste fodergrödan. Ungefär 1 125 tusen hektar användes för att odla slåtter- och betesvall år 2018. Skörden per hektar var något lägre på grund av lokal torka år 2013 än de senaste fyra åren.

areala.jpg

Normskörden högst i Halland

Inom den officiella statistiken beräknas normskördar för olika grödor. Normskörden för vall kan något förenklat beskrivas som Normskörd vall baserad påmedelavkastningen i kilo per hektar för arealen de senaste 10 åren.

Statistiken visar att normskörden för vall var högst i Hallands län med 7 000 kilo per hektar och lägst i Norrbottens län med 4 100 kilo per hektar. Normskördens storlek beror förutom på var i landet som arealen är belägen också på t.ex. hur stor del som odlas ekologiskt i respektive län. För hela riket var normskörden 5 500 kilo per hektar.

Förutom vall odlas en del andra grödor t.ex. majs och spannmål som ensileras som grovfoder. I tabellen nedan visar jag arealen av slåtter och betesvall, grönfoder (t.ex. stråsädesblandningar) och majs. De senare grödorna har en högre avkastning per hektar än vad vall har.  I majs ingår all areal majs även om en liten andel av majsen inte ensileras. Observera att jag i rättvisans namn för en gång skulle vänt på figuren och börjat med Norrbottens län.

Det finns mest vall i Västra Götalands län som är ett stort jordbrukslän följt av Skåne län. Jag roade mig också att jämföra med antal djurenheter för Nötkreatur, får och hästar. Som väntat följs antalet djurenheter och arealen grovfoder åt.

//Ann-Marie Karlsson

arealer

Källor:

 

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Skörd och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s