Trädgårdsarbete

Trädgårdsodlingen tar i anspråk en halv procent av den totala svenska åkerarealen och utgör drygt tre procent av samtliga svenska jordbruksföretag. Trots det sysselsätter trädgårdsodlingen nio procent av samtliga sysselsatta inom det svenska jordbruket.

Jordgubbsplockare

Totalt sett sysselsatte trädgårdsodlingen drygt 14 800 personer under 2017, av vilka ungefär en fjärdedel var företagare och familjemedlemmar. Omkring 20 procent av de sysselsatta arbetade heltid (eller mer) inom trädgårdsverksamheten, medan knappt 44 procent arbetade färre än 450 timmar per år, vilket väl närmast är att karaktärisera som tillfälliga arbeten.

Under 2014 arbetade 59 % av de sysselsatta i företag som uteslutande ägnade sig åt frilandsodling, medan 22 % arbetade i renodlade växthusföretag och 18 % i företag som bedrev både växthus- och frilandsodling.

Om man istället ser till odlingsinriktning, sysselsatte företag som enbart odlade ätliga växter (grönsaker, frukt och bär) tre fjärdedelar av arbetskraften, medan renodlade prydnadsväxtföretag sysselsatte ungefär en femtedel av de anställda.

Men allt det här är ju bara lite skrap på ytan och vill du veta mer om sysselsättningen inom trädgårdsodlingen rekommenderar vi starkt att du tar dig an våra statistikepos ”Trädgårdsproduktion 2017” och ”Trädgårdsodlingens branschstruktur 2014”.

//Jörgen Persson

 

 

 

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Sysselsättning, Trädgård. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s