4,2 miljoner ton spannmål i år visar Jordbruksverkets skördeprognos

Enligt Jordbruksverkets skördeprognos blir den totala spannmålsskörden 4,2 miljoner ton år 2018. Det är 29 % mindre än förra årets skörd och 25 % mindre än den genomsnittliga skörden för de fem senaste åren. Att totalskörden för spannmål förväntas bli mindre 2018 jämfört med 2017 förklaras av att hektarskördarna för samtliga spannmålsgrödor förväntas bli lägre i år samt att arealen spannmål som tröskas är mindre. Orsaken till de lägre hektarskördarna är främst den torra sommaren tillsammans med den sena våren. Även minskningen av arealen högavkastande höstsådda grödor på grund av den regniga hösten 2017 påverkar 2018 års spannmålsskörd negativt.

Mindre skörd av oljeväxter

Totalskörden av oljeväxter uppskattas bli 0,2 miljoner ton vilket är cirka 44 % mindre än förra året och 36 % mindre än genomsnittet för de fem senaste åren. Det senaste kalenderårets väder ses som den främsta orsaken till minskningen, men även att arealen för höstraps minskar med 12 %.

Metod för beräkning av prognos

Jordbruksverkets skördeprognos baseras på statistiska samband mellan tidigare års väderförhållanden och skördar. Den matematiska modellen ger därför en osäkrare prognos då väderförhållandena avviker mycket från det normala. Så har varit fallet år 2018 då temperaturen har varit högre och regnmängderna mindre än normalt under våren och sommaren 2018. År 2018 års modell har därför justerats med hjälp av modellens beräknade överskattning av enstaka tidigare torra och varma år.

Till detta kan läggas svårigheten att bedöma hur mycket mer areal som, jämfört med de planer jordbrukarna hade i våras, ensilerats till djurfoder och inte tröskats. Sammantaget bedöms därför osäkerheten i årets prognos vara betydligt större än normalt. Redovisning görs endast totalt för hela landet, eftersom regionala uppgifter är för osäkra för att redovisas.

Skördarna de 150 senaste åren

Den totala spannmålsproduktionen år från år sedan 1860 finns att hämta i äldre statistiska publikationer och redovisas nedan.

Statistiken visar att spannmålsskördarna att spannmålsskördarna ökade långsamt från 2 till 3 miljoner ton från 1870-talet fram till 1950-talet. Därefter ökade skördarna snabbt till en nivå mellan 4,5 och 5,5 miljoner ton i mitten av 1970-talet. Därefter har skördarna varit relativt stabila på den nivån.

Skördarna varierar också från år till år. Mellan enskilda år är vädret den främsta orsaken till förändringarna. I diagrammet nedan visar jag på några tidpunkter med ovanligt hög eller låg totalskörd av spannmål. Under ”svåråren” på 1860-talet framförallt åren 1867-1868 var de totala spannmålsskördarna låga. Detsamma gäller 1917-1918, 1941, 1947 och på senare tid 1992. Åren under första världskriget  har jag tidigare bloggat om här. Rekordåret då mest spannmål producerades i Sverige var år 1984 då spannmålsskörden blev 6,6 miljoner ton.

total prod spannmål

Areal och genomsnittlig avkastning per hektar

Spannmålsarealen och hektarskörd av spannmål redovisas nedan. Hektarskörden består av divisionen av den totala produktionen med arealen alltså genomsnittlig total hektarskörd. Hektarskörden är naturligtvis en blandning av högavkastande grödor som höstvete och de som avkastar lägre. Det vill säga ökning i avkastning beror på en rad faktorer t.ex. att enskilda grödor avkastar mer, att mixen av de grödor som odlas har ändrats, av att spannmål odlas på bättre marker och med bättre produktionsmetoder, användning av mineralgödning och bekämpningsmedel. En mer grundlig beskrivning gröda för gröda finns här.

Siffror till tabellerna finns i dokumentet arealer och skördar 1860-2016

// Ann-Marie Karlsson

areal

 

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s