Mest ekologiskt nötkött

Vi har tidigare bloggat om den ekologiska produktionen av mjölk och ägg och nu har turen kommit till den ekologiska köttproduktionen. Slakten av ekologiska:

  • nötkreatur  uppgick till 19 300 ton 2017 vilket motsvarar en ökning med 200 ton eller 1 % jämfört med 2016. Mellan 2009 och 2014 har slakten ökat med 45 %, varefter den i stort sett varit oförändrad.
  • grisar var 4 811 ton år 2017. Mellan 2016 och 2017 var slakten i stort sett oförändrad. Slakten av ekologiska grisar har dock ökat sedan 2012.
  • får och lamm var 1 109 ton år 2017. Slakten har kontinuerligt ökat mellan 2009 och 2014. Efter 2014 har dock slakten minskat något. År 2017 minskade slakten med knappt 3 % jämfört med 2016.
  • slaktkycklingar 1 667 ton år 2017. Den ekologiska slaktkycklinguppfödningen kännetecknas av ett mycket litet antal uppfödare och en mycket låg andel av den totala slakten. Under de två senaste åren har dock slakten ökat kraftigt. 2016 ökade  och 2017 ökade slakten med ytterligare 9 %.

ekos.jpg

Andelen ekologisk får-och lammslakt minskar

I figur C nedan hämtad från vårt statistiska meddelande om ekologisk produktion redovisas slakten av ekologiskt hållna djur i förhållande till den totala slakten av respektive djurslag. Figuren visar att i jämförelse med den totala slakten är det egentligen bara för nötkreatur samt får och lamm som slakten av ekologiskt hållna djur når upp till några väsentliga andelar. Andelarna för gris har legat kring 2 % de senaste tre åren medan slaktkycklingproduktionen, trots en ökning mellan 2016 och 2017, endast når upp till 1 % av den totala produktionen av slaktkyckling.

//Ann-Marie Karlsson

ekoanima

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Animalieproduktion och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s