Över 90 % av åkermarken finns bland företag som har minst 100 hektar åker i Tjeckien och Slovakien.

Fler och fler av resultaten från den undersökning om företagens struktur som gjordes år 2016 finns nu på Eurostats hemsida. I det här blogginlägget tittar jag på andelen åkermark och andelen företag för de företag som har mer än 100 hektar. Företag som inte har någon åkermark alls ingår inte i just denna sammanställningen.

Sammanställningen visar att Tjeckien, Slovakien, Estland och Bulgarien är de fyra länder där mer än 80 % av åkermarken brukas av företag som har mer än 100 hektar åkermark.  På andra sidan av skalan finns Malta, Grekland, Slovenien och Österike där mindre än 20 % av åkermarken brukas av företag som har mer än 100 hektar åkermark.

För hela EU är siffran 55 % och Sverige befinner sig ganska nära EU-genomsnittet med 60 %.

Tittar jag istället på andelen företag så är andelen företag i gruppen av företag med minst 100 hektar störst i Storbritannien (35 %) följd av Luxemburg (33 %) och Frankrike (30 %).

andel1

Företagen och åkermarken delas in i åttagrupper. Jag har valt länderna Grekland och Bulgarien på var sin ända i skalan och jämför resultaten med Sverige.

Som ni kan se är Bulgarien, landet till vänster, ett land där det finns några få stora företag och väldigt många små företag med mindre än 2 hektar åker. Det vill säga det finns 62 % företag i den minsta gruppen men enbart 1 % av åkermarken finns där. Grekland å andra sidan har litet färre företag i den minsta gruppen men däremot en större andel företag i gruppen 2-5 hektar och 5-10 hektar.

I Sverige är andelen företag i de minsta gruppen litet. Däremot är andelen företag i mellangrupperna relativt stora.

//Ann-Marie Karlsson

andel123

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Allmänt, Arealer, Företag och företagare, Internationellt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s