Hushållens konsumtionsutgifter för livsmedel m.m. ökar medan jordbrukssektorns produktionsvärde är oförändrat

Vi publicerade ju statistik om jordbrukssektorns produktionsvärde för år 2017 igår. Det fick mig att fundera litet på hur jordbrukssektorn utvecklas i jämförelse med konsumenternas utgifter i Sverige för livsmedel, restaurangbesök och annan utemat. Statistiken visar att Hushållens konsumtionsutgifter för de båda poster jag lagt ihop har har mer än fördubblats medan jordbrukssektorns inkomster är relativt konstanta. Diagrammen är gjorda i löpande priser. Det vill säga inflationen ingår i värdet.

prod_varde

Livsmedlens andel av hushållens utgifter minskar

Livsmedlens andel av hushållens utgifter minskar. År 1990 lade hushållen 16 % av sina konsumtionsutgifter på Livsmedel och alkoholfria drycker år 2016 var motsvarande andel 12 %.

//Ann-Marie Karlsson

prod_varde1

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s